Tilbage til nyheder
13/04-2023

NORA projekt vil sikre blåhvillingsbestanden

Blåhvilling er en af de vigtigste pelagiske fiskearter i Nordøstatlanten, men det er uklart hvordan bestanden er opbygget. En klar forståelse af bestandsstrukturen er et vigtigt grundlag for en bæredygtig udnyttelse af bestanden.

Ved NORAs seneste ansøgningsrunde fik projektet Blåhvilling, som ledes af Haseeb Rhandawa fra Islands Universitet, støtte til at undersøge blåhvillingsbestanden med udgangspunkt i blandt andet en genetisk analysemetode, der kaldes SNP (single nucleotide polymorphisms)

Projektlederen Haseeb Randhawa håber, at deres arbejde kan være med til at sikre bestanden, så at kystsamfundene ikke taber de indtægter, der følger med fiskeriet.


”Blåhvilling er en af de vigtigste pelagiske fiskearter i Nordøstatlanten, men det er uklart hvordan bestanden er opbygget. En klar forståelse af bestandsstrukturen er et vigtigt grundlag for en bæredygtig udnyttelse af bestanden. I dette projekt vil vi bruge fire metoder for at opnå større forståelse for hvordan bestanden er sammensat. Vores mål er at sikre at dem, der skal administrere bestandene, har så megen information til rådighed som muligt og dermed kan være med til at sikre, at regionens kystsamfund ikke oplever at miste adgangen til denne ressource, som er så vigtig for samfundene.”

Projektet har fået støtte til det første af i alt tre mulige projektår. Foruden dette projekt, der arbejder med SNP og blåhvillingsbestanden har NORA også før støttet projekter, der med ugangspunkt i samme metoder analyserer makrelbestanden og sildebestanden i Nordatlanten.

Læs mere om hvordan du søger om støtte til et nordatlantisk samarbejdsprojekt i vores guide til Guide til projektstøtte

22/04-2025
NORA på EXPO25
16/04-2025
ACES blir side-event av World Circular Economic Forum
25/03-2025
Nordens dag 2025
21/03-2025
NORA søker praktikant til efteråret 2025!
19/03-2025
International konference i Stornoway: Bæredygtige fremtider for nordatlantiske øsamfund
18/03-2025
Nordic Regenerative Tourism Conference
17/03-2025
Søgur um Norðurlond og hugsjónin um heimsins mest sameinta øki