Back to news
13/04-2023

NORA projekt vil sikre blåhvillingsbestanden

Blåhvilling er en af de vigtigste pelagiske fiskearter i Nordøstatlanten, men det er uklart hvordan bestanden er opbygget. En klar forståelse af bestandsstrukturen er et vigtigt grundlag for en bæredygtig udnyttelse af bestanden.

Ved NORAs seneste ansøgningsrunde fik projektet Blåhvilling, som ledes af Haseeb Rhandawa fra Islands Universitet, støtte til at undersøge blåhvillingsbestanden med udgangspunkt i blandt andet en genetisk analysemetode, der kaldes SNP (single nucleotide polymorphisms)

Projektlederen Haseeb Randhawa håber, at deres arbejde kan være med til at sikre bestanden, så at kystsamfundene ikke taber de indtægter, der følger med fiskeriet.


”Blåhvilling er en af de vigtigste pelagiske fiskearter i Nordøstatlanten, men det er uklart hvordan bestanden er opbygget. En klar forståelse af bestandsstrukturen er et vigtigt grundlag for en bæredygtig udnyttelse af bestanden. I dette projekt vil vi bruge fire metoder for at opnå større forståelse for hvordan bestanden er sammensat. Vores mål er at sikre at dem, der skal administrere bestandene, har så megen information til rådighed som muligt og dermed kan være med til at sikre, at regionens kystsamfund ikke oplever at miste adgangen til denne ressource, som er så vigtig for samfundene.”

Projektet har fået støtte til det første af i alt tre mulige projektår. Foruden dette projekt, der arbejder med SNP og blåhvillingsbestanden har NORA også før støttet projekter, der med ugangspunkt i samme metoder analyserer makrelbestanden og sildebestanden i Nordatlanten.

Læs mere om hvordan du søger om støtte til et nordatlantisk samarbejdsprojekt i vores guide til Guide til projektstøtte

18/03-2024
Andrés Björgvinsson skal repræsentere Island i Arctic Young Chef konkurrencen
15/03-2024
Kokkekonkurrencen starter i morgen
14/03-2024
Nordens dag arrangement på Færøerne 23. marts 2024
07/03-2024
16 ansøgninger
08/02-2024
Webinar: Hvordan søger jeg støtte?
16/01-2024
Så er ansøgningsskemaet åbent - frist 4. marts 2024
11/01-2024
Webinar om støtte fra NORA