Tilbage til nyheder
14/02-2022

In Residence in the Arctic baner vejen fra storby til udkant

Et af de nye spændende projekter som har sit afsæt i NORAs projektstøtteprogram er Arktiske Ophold eller In Residence in the Arctic som er projektets engelske titel. Projektet, som i første omgang er et samarbejde mellem fire udkantsområder i Norge, Island, Grønland og Færøerne, har udviklet en digital platform og et program, som skal være med til at åbne de små lokalsamfund for omverdenen, og invitere mennesker fra hele verden til at bosætte sig i en kortere eller længere periode. Læs her om projektet, som med stor succes har spottet en trend, og har ’parret’ den med en samfundsmæssig udfordring.

Idéen til In Residence in the Arctic har delvist sit afsæt i den Nordatlantiske Tankesmie - et tværfagligt og tværnationalt forum af ’fritænkere’ initieret af NORA nogle år tilbage. Her blev forskellige regionale problemstillinger drøftet, og resultaterne skulle bidrage til den regionale samfundsdebat med idéer som kunne styrke den regionale udvikling.

En af de problemstillinger som Tankesmien havde fokus på var den skæve demografiske udvikling og ’brain drain’ i småsamfund. Mange småsamfund, både i Nora-regionen og i et bredere geografisk perspektiv, har igennem årtier oplevet en stadig fraflytning og manglende tilflytning. De unge søger imod byerne, og de rurale områderne har problemer med at tiltrække mennesker med nødvendige uddannelser, kompetence og erfaring. En af Tankesmiens konklusioner var, at samtidig som man ser en stor fraflytning fra udkanten, så ser man også en større bevidsthed – særlig blandt de yngre generationer – for en mere bæredygtig livsstil, man ser en tendens til at trendbevidste og fremtidsorienterede mennesker i en større grad ønsker at bosætte sig i udkanten – i hvert fald for en kortere periode. En forudsætning er, at småsamfundene er åbne for at tage imod.

En af disse ’fritænkere’ var Dennis Holm, samfundsforsker og dengang borgmester i Vágur - en lille kommune på udkantsfærøerne. Han oplevede fraflytningsproblematikken på nært hold, og besluttede sig til at gøre noget ved det. Med et nyt NORA-projekt vil Holm overføre best practice fra Tankesmien og sammen med partnere fra andre udkantsområder i Norden bane vejen fra storby til udkant. Med samarbejdsprojektet In Residence in the Arctic vil de netop møde denne bolyst i udkanten og søgen efter andre værdier og anden livsstil end i de store byer, og hjælpe tilflyttere på vej. Projektet er bygget op omkring en digital platform, hvor du kan læse den gode historie, og småsamfundene kan invitere folk til at blive en del af deres fællesskaber i en kortere eller længere periode. Formålet med platformen er ikke at tiltrække turister, men at tiltrække for eksempel faglærte, fjernarbejdere eller familier, der kan give noget til lokalsamfundet, mens de opholder sig der, hvilket også kan resultere i nye beboere på en mere permanent basis.

Et meget vigtigt aspekt er derfor at besøgende er åbne og nysgerrige efter at deltage så meget som muligt i lokalsamfundet imens de er ’in residence’. Der bliver ligeledes stillet krav til værten om at de skal hjælpe de nye beboere med at finde sig til rette, ikke kun med praktiske ting som bolig, arbejde og lignende, men også med at introducere dem for relevante personer og steder, så de kan blive ’insidere’ fra dag ét.

Platformen blev lanceret medio januar, og allerede nu kan Holm se en massiv interesse for idéen. Han oplyser at mere end 1000 forskellige brugere fra 58 forskellige lande har været en tur forbi platformen i løbet af de første tre uger, og de 10 første ansøgningerne til de tre udbud er allerede i hus. De fleste besøgende kommer fra USA og Nordeuropa, men alle verdensdele er repræsenteret. I øjeblikket tilbydes en stilling som kreativ vejleder på et FabLab i Vágur på Færøerne, en stilling som Innovator in Residence i Bolungarvík på Island, og en stilling som kok, sommelier/pommelier eller chocolatier på Balestrand i Norge. I løbet af den kommende tid vil platformen blive udvidet med flere værtsområder og flere spændende udbud. Øgruppen Træna i Norge er på trappen, og der har været konkrete forespørgsler fra andre områder på Færøerne, Island og Grønland, og ligeledes har Orkneyøerne vist stor interesse for at blive en del af projektet. 

Du kan du læse mere på projektets hjemmeside https://www.inresidenceinthearctic.com/ 

Foto: David Zadig

29/10-2024
Generation North Atlantic - Engagerade unga samlades i Bodö för att forma regionens framtid
19/10-2024
RUNAR HELGELAND vinder Arctic Young Chef
14/10-2024
NORA søger praktikant til foråret 2025!
11/10-2024
Ny mulighed for Orkney-partnere
11/10-2024
New Opportunity for Orkney Partners
18/09-2024
Runar er sidste finalist i AYC
17/09-2024
Webinar on how to apply for NORA funding