Tilbage til nyheder
13/04-2023

NORA projekt vil sikre blåhvillingsbestanden

Blåhvilling er en af de vigtigste pelagiske fiskearter i Nordøstatlanten, men det er uklart hvordan bestanden er opbygget. En klar forståelse af bestandsstrukturen er et vigtigt grundlag for en bæredygtig udnyttelse af bestanden.

Ved NORAs seneste ansøgningsrunde fik projektet Blåhvilling, som ledes af Haseeb Rhandawa fra Islands Universitet, støtte til at undersøge blåhvillingsbestanden med udgangspunkt i blandt andet en genetisk analysemetode, der kaldes SNP (single nucleotide polymorphisms)

Projektlederen Haseeb Randhawa håber, at deres arbejde kan være med til at sikre bestanden, så at kystsamfundene ikke taber de indtægter, der følger med fiskeriet.


”Blåhvilling er en af de vigtigste pelagiske fiskearter i Nordøstatlanten, men det er uklart hvordan bestanden er opbygget. En klar forståelse af bestandsstrukturen er et vigtigt grundlag for en bæredygtig udnyttelse af bestanden. I dette projekt vil vi bruge fire metoder for at opnå større forståelse for hvordan bestanden er sammensat. Vores mål er at sikre at dem, der skal administrere bestandene, har så megen information til rådighed som muligt og dermed kan være med til at sikre, at regionens kystsamfund ikke oplever at miste adgangen til denne ressource, som er så vigtig for samfundene.”

Projektet har fået støtte til det første af i alt tre mulige projektår. Foruden dette projekt, der arbejder med SNP og blåhvillingsbestanden har NORA også før støttet projekter, der med ugangspunkt i samme metoder analyserer makrelbestanden og sildebestanden i Nordatlanten.

Læs mere om hvordan du søger om støtte til et nordatlantisk samarbejdsprojekt i vores guide til Guide til projektstøtte

15/05-2023
Samarbejdsaftale med Orkney Islands
04/05-2023
Mikroalger som led i proteinproduktion
13/04-2023
NORA projekt vil sikre blåhvillingsbestanden
23/03-2023
Nordens dag 2023
19/03-2023
Vellykket UNESCO-konference i Sisimiut, Grønland
14/03-2023
Halla Nolsøe Poulsen bliver NORAs nye direktør
06/03-2023
Uldvandreture går ind i afsluttende projektår