Tilbage til projekter
Støtte:
Maritime
Land:
Iceland, Norway
År:
2000

Udnyttelse af fiskeafskær


Et forprojekt.

Samarbejdsprojekt mellem et norsk forskningsinstitut og et islandsk firma der producerer maskiner til fiskeindustrien, specielt maskiner der kan udnytte restprodukter, som hoveder og rygge. Der er almindelig enighed om, at disse restprodukter udnyttes for dårligt. I Norge dumpes tusinder af tons hoveder i havet og rygge og andre restprodukter ender for en stor del som billigt dyrefoder.

Island har en stærkere tradition for at udnytte restprodukterne og det anslås at 60-65% af hoveder og rygge udnyttes til saltede eller tørrede produkter. Islandske maskinleverandører har i de senere år udviklet effektive maskiner til dette formål.

Det endelige formål med projektet er at overføre islandsk teknologi og kompetence til Norge. Der skal fremstilles saltede og tørrede produkter samt halvfabrikata til værdifulde færdigretter. I forprojektet afprøves teknologi, produktudvikling og markedsføring ved indkøb af råvarer og forarbejdning på Island. Det islandske firma står for produktion og markedsføring. Det norske forskningsinstitut står for evaluering og beregninger af resultater. Slutrapport samt regnskab foreligger.


Støttet andel

DKK 400000