Tilbage til nyheder
13/05-2024

Lars Abelsen vandt Arctic Young Chef 2024 i Ilulissat

Det bliver Lars Abelsen, som skal repræsentere Grønland i den store finale i Arctic Young Chef konkurrencen, som afholdes i efteråret i Norge. Han vil da møde finalisterne fra Island, Færøerne og Norge.

Arctic Young Chef konkurrencen blev afholdt d. 11. maj i Atuarfik Mathias Storch Skole i Ilulissat. Udover vinderen Lars Abelsen blev Ivalu Hansen Zeeb nummer to, og de to øvrige deltagere var Minik Fisker og Mikisoq Bendtsen.

Vindermenuen bestod af en forret med bacca tuille, bagte gulerødder, pandestegt arktisk rokke og en vild hvidløgssovs. Hovedretten var marineret pandestegt sæl, med rødvinssovs, galserede rødbeder og sauterede svampe. Konkurrencen lægger vægt på, at der anvendes råvarer, som ikke er så almindelige. Konkurrencens vision er at medvirke til, at bl.a. grønlandsk rokke kan blive populær i det grønlandske køkken, og at sælen igen vil blive værdsat blandt den yngre generation.

Menuen blev bedømt på smag, udførelse, teknik og færdigheder samt præsentation og servering. Tidsfaktoren spillede også ind. Dommerne udtalte om vindermenuen, at den var ”simpel, dejlig og elegant, og den kan også bruges hjemme i familien.”

I dommerpanelet sad: Per Theodor Tørrissen, direktør for North-Norwegian Competence Center for Food (MAT) and ArktiskMat. Habi Habi Kaligdad: Køkkenchef for Hotel Arctic og tidligere i Kokkeriet i København, hvor han modtog en Michelinstjerne. Morten Nielsen, direktør for Hotel Arctic siden 2018. Morten er kokkeuddannet.

Lars Abelsen

Det var en hård omgang, men samtidig meget lærerigt, siger Lars Abelsen. Jeg synes også, at det er meget vigtigt, at vi laver mad med varer, som måske ikke er så almindelige lige nu. Lars glæder sig til at repræsentere Grønland til den store finale senere i år.

Den næste nationale konkurrence vil finde sted i Klaksvík i Færøerne den 17. august, før de nationale mesterskaber afsluttes i Mosjøen, Norge, den 12. september. Derefter bliver den store finale i Bodø, som er Europæisk Kulturhovedstad i år. Bodø24-programmet bliver helt sikkert en livlig kulisse for Arctic Young Chef konkurrencen og dermed fejringen af Nordatlantens og Arktis' kulinariske fremtid og kunnen, når de unge kokke dyster i finalen.

Arctic Young Chef er en kokkekonkurrence for unge kokke og madentusiaster under 30 år fra Grønland, Island, Færøerne og Norge. Det er NORA – Nordisk Atlantsamarbejde – der støtter og arrangerer konkurrencen.

Yderligere information om Arctic Young Chef konkurrencen findes på www.ayc.fo. Opdateringer om konkurrencen lægges ud på instagram.com/arctic_young_chef.

13/05-2024
Lars Abelsen vandt Arctic Young Chef 2024 i Ilulissat
26/04-2024
From Sisimiut to Edinburgh to Quebec: A Journey Toward Sustainable Development
24/04-2024
North Atlantic Youth Blue Innovation Camp
05/04-2024
Arctic Young Chef kommer til Ilulissat
18/03-2024
Andrés Björgvinsson skal repræsentere Island i Arctic Young Chef konkurrencen
15/03-2024
Kokkekonkurrencen starter i morgen
14/03-2024
Nordens dag arrangement på Færøerne 23. marts 2024