Virksemi

FabLab Sommerskole

Kreativitet, undervisning, teknologi, entreprenørskab, innovation, læring, leg, teknik og iværksætteri er blot nogle af betegnelserne, der kan sættes som en art fælles overskrift eller beskrivelse af hvad et FABlab er for noget. FABlab er en forkortelse af Fabrication Laboratory. Kort sagt et producerende laboratorie. Ideen har sit udgangspunkt ved det amerikanske universitet MIT i Boston. Grundtanken bag det er meget enkelt, at det er en folkeliggørelse af teknologi og innovation. Siden de første FABlabs blev etableret for omkring 10 år siden, er de nu vokset til omkring 1000 på verdensplan. Et af de førende lande på området er Island, som har flere FABlabs i landet. Det første af dem blev stiftet på Vestmannaøerne i 2007.

Netop Vestmannaøerne er i centrum i NORAs FABlab sommerskole. Tanken bag projektet er meget enkel, at fire deltagere fra hvert af de fire deltagerlande mødes i et FABlab i en uge og udforsker de muligheder, som et sådant fabrikations laboratorium har. NORAs formål med sommerskolen er at sætte entreprenørskab, iværksætteri og innovation i fokus og så er det også en del af formålet, at man ønsker, at der etableres lignende fablabs i Grønland og Færøerne, hvor de pt ikke findes.

Den første sommerskole blev afholdt i september 2016, hvor seksten unge fra folkeskolens afgangsklasser i henholdsvis Grønland, Island, Færøerne og Norge rejste til Vestmannaøerne. Som man kan se på billederne så havde de en begivenhedsrig uge, hvor de fik udfordret deres kreativitet og sans for innovation. Dog var den vigtigste gave de fik med sig hjem, venskab på tværs af hele Nordatlanten.